Counter Stike är ett av de mest populära spelen som är tillgängliga inom e-sport idag. Detta spel utvecklades från början som en modifikation till spelet Half Life och serien har funnits tillgänglig ända sedan 1999. Idag har det sålt i över 10 miljoner exemplar. Detta har länge varit ett av de mest populära spelen inom e-sport och har spelats på professionell nivå fram till 2013. Idag är det CS GO som gäller inom e-sporten vilket är en typ av uppföljare. CS har inget definitivt slut då detta spel helt saknar handling, det innebär att slutet kan avgöras av spelarna själva och varje omgång av CS är därför unik.

I Counter Strike så kämpar två lag mot varandra i en typ av simulering som ska föreställa ett terroristdåd. Totalt kan 32 spelare vara med och spela samtidigt vilket gör att detta spel är utmärkt för ett lan och det är svårt att spela CS helt på egen hand. Även om det är möjligt att spela detta i free mode så är detta ett socialt spel. I spelet kan man välja att vara terrorist, eller insatsstyrkor som kämpar emot terroristerna. Man kan även välja att vara åskådare vilket i spelet kallas för spectator.

Det finns mängder med olika banor och det kommer ständigt nya uppdatering till spelet för att hålla det fräscht, för att man ska kunna vinna över motståndarlaget använder man sig av olika vapen för att ta ut dem. Det är vanligt att alla spelare i ett lag inte överlever till nästa omgång och därav är det det lag som har spelare kvar längst som vinner. Det finns möjlighet för spelare även att med viss mjukvara skapa egna banor till spelet vilket har gjort det ännu mer populärt. Man kan alltså själv skapa banorna man spelar tillsammans med sina vänner.