I början trodde man att datorspel var farligt och att det kunde vara skadligt om man spelade för mycket, man ansåg att det istället för att utveckla hämmade och att barn som spelade för mycket datorspel skulle bli socialt inkompetenta. Forskning har istället visat att de som spelar datorspel utvecklar sin sociala förmåga och detta har till stor del att göra med spel som Dota 2 och CS där man oftast spelar i lag. Många som har svårt att få vänner utanför datorspelens värld hittar likasinnade vänner när de spelar datorspel. Därför finns det många positiva saker med att spela datorspel.

Idag har det uppkommit utbildningar som har e-sport som inriktning. Det innebär att man spelar datorspel på skoltid för att man ska bli bättre på att göra detta och för att utbilda sig inom tekniker för att man ska kunna bli proffs inom e-sport. Många är starkt emot det, men i grund och botten är det ingen större skillnad än det är att gå på ett fotbollsgymnasium. Tanken med detta är att man ska motivera fler ungdomar att fortsätta gå i skolan, givetvis pluggar man även andra ämnen utöver e-sport som matematik och engelska och de som är intresserade av e-sport har chansen att träffa vänner som är intresserade av samma sak. Därför är detta för de allra flesta en stor vinst och det är idag en gymnasieutbildning liksom många andra.

Detta visar hur otroligt stort e-sport faktiskt har blivit och det finns en mycket stor framtid för e-sport. Faktum är att e-sport redan är den mest snabbt växande bettingsporten och allt fler är intresserade av att titta på detta, delta i e-sport samt satsa pengar på e-sport. Spelarna blir bättre och bättre och det uppkommer ständigt nya vinstturneringar som spelare kan delta i för en chans att vinna pengar.